FB pixel

Aljzatbeton erősítése szintetikus szálakkal

BarChip 48 2,5 kg/m3-es adagolással és BarChip MQ58 1 kg/m3-es adagolással

Talajon fekvő aljzatbetonnál hőszigetelési okokból kifolyólag helyeznek el egy lépésálló hőszigetelő réteget az aljzatbeton alá, míg födémen fekvő aljzatok esetében hangszigetelési megfontolásokból: úgynevezett úsztatott aljzat. Tartószerkezeti szempontokból mindkét esetben egy rugalmas ágyazaton fekvő lemezszerkezetről beszélünk, amelyekre ható terhek lehetnek pont-, vonal- és felületi terhek.

Lakóépületek esetében ezek a terhek jellemzően kicsik, így az aljzatbetonok méretezése legtöbb esetben nem szükséges. Az erősítés szerepe itt a beton zsugorodásából származó repedések kialakulásának meggátlása, repedések jelentkezésekor pedig a beton összetartása, tudományosan fogalmazva a beton duktilisabbá tétele.

Lakóépületek esetében egyedül garázs aljzatoknál szoktunk méretezést végezni, hiszen a gépjárművek kerékterhe jelentős. Ezeken a helyeken ugyanakkor az aljzat alá nem szoktak hőszigetelést helyezni, így az aljzat közvetlenül a talajra fektetett és tömörített kavics ágyazaton fekszik.

Nagyságrendileg a következő adagolásokat érdemes használni aljzatbetonok esetében:

Használat: lakófunkció (ágyazási tényező: k=0.05 N/mm3)

vastagság: 6-10 cm adagolás: BarChip 48 – 2,5 kg/m3

Használat: garázs padló (ágyazási tényező: k=0.03 N/mm3)

vastagság: 8-12 cm adagolás: BarChip 48 – 2,5-3,5 kg/m3

Amennyiben csak a kezdeti zsugorrepedések miatt keresünk szálat, akkor 1 kg/m3-es adagolásban érdemes használni a BarChip MQ58 típusú szálat.

Speciális esetekben szükséges lehet pontosabb méretezésre is. Ilyen például olyan épületek, ahol az aljzaton extrém nagy pontszerű teher ébred, például kórházakban speciális gépek alatt.

Aljzatbeton erősítése szintetikus szálakkal