FB pixel

Az első makroszál Magyarországon

A hazai betoniparban sokszor nehezen megkülönböztethető a betont erősítő mikro és makroszál. Ebben segítünk most.

Hazánkban a beton szálerősítése az acélszálak mellett a mikro szintetikus szálakkal kezdődött. A mikroszálak segítenek a kezdeti zsugorodási repedések kialakulásának meggátlásában, passzív módon a beton tűzállóságát is növelik, azonban a repedés megjelenése után hatásuk elenyésző.

Idehaza ezt rosszul értelmezték, hiányoztak a laboratóriumi vizsgálatok, így a szálerősítésű beton elnevezés alatt a mikroszál erősítésű betonok terjedtek el. A mikroszálaknak két fajtája van: a monofilament és a fibrillált. Bár szeretnek a fibrillált szálaknak nagyobb jelentőséget tulajdonítani, a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy mind a korai repedések meggátlásában, mind a maradó szilárdságban gyengén teljesítenek.

A mikroszálak jellemző adagolása nem több, mint 1 kg/m3, nagyobb adagolásnál a szálak elkeverhetetlenek, a beton konzisztenciáját jelentősen rontják. A makroszálak adagolása ~2 kg/m3-től indul, a követelményektől függően növelhető az adagolás.

Mivel a mikroszál erősítő hatása repedés után gyakorlatilag nulla, így a szálerősítésű beton helyett a szálbeton elnevezés a pontosabb. A betonban vannak szálak, de céljuk nem a statikai erősítés.

Hazánkban 2012 novemberében adta ki a Budapesti Műszaki Egyetem az összehasonlító vizsgálatát: A Nagy Törés-t (a névre kattintva letölthető). Ez az első olyan vizsgálat hazánkban, amellyel a szinteteikus mikro, makro és acélszálakat hasonlították össze. Az összehasonlító vizsgálatban a MAKRO1 nevű szál a BarChip 48 szintetikus makroszál - amely egyébként messze a legjobb eredményt adta.

A szálak pontos megnevezése és további információkat ebben a diplomamunkában találhat.

A BarChip akkor is a legjobb szál volt a piacon, úgy ahogy most is. De nem csak a teljesítmény, de az árak tekintetében is verhetetlen! Egyértelműen kijelenthetjük, hogy

Magyaroroszágon a BarChip szálak a legjobb teljesítményű, ugyanakkor leggazdaságosabb makroszálak!

A Nagy Törés mellett az európában első Szegedi Villamospálya sikere, majd a Debreceni előregyártott lelátóelemek nemzetközi híre mind azt igazolja, hogy a BarChip szintetikus makroszálak a világ legjobb szálai. Ha árban is a legjobbak, akkor miért érné be a gyengébb utánzattal?

Az első makroszál Magyarországon